![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
![]() |
. | home
![]() Scurt Istoric | Prezentare Scoala | Contact
![]() Scurt Istoric
![]() Grup Scolar de Arte si Meserii „Ion Mincu” Deva
Judetul Hunedoara
Experienta similarã
Anul Scolar 1966/1967 a marcat debutul liceelor de specialitate menite sã asigure o pregãtire temeinicã, teoreticã si practicã, a cadrelor medii tehnice.
În Deva Liceul Industrial de Constructii este primul din cele cinci licee industriale, cãruia i s-a pus temelie. S-a pornit cu trei clase, cuprinzând 108 elevi, în sectia de constructii civile si industriale. Alãturi de cunostinte de culturã generalã si de specialitate, elevii dobândesc si deprinderi practice de muncã care sã le dea posibilitatea de a se încadra în producyie ca muncitori de înaltã calificare, tehnicieni sau de a urma diferite forme ale învãtãmântului superior.
Activitatea Liceului Industrial de Constructii Deva a început cu mult elan, de cãtre un grup de 19 cadre didactice tinere - profesori, ingineri si maiestri instructori - sub conducerea domnului director Bosorogan Gheorghe, de profesie inginer constructor.
Baza tehnico-materialã initialã a constat într-o clãdire cu 16 sãli de clasã 2i 2 laboratoare, precum si un atelier - Scoalã cu 3 compartimente, pentru specializãrile: lãcãtusãrie, tâmplãrie si constructii, si o salã festivã. Ulterior aceastã bazã s-a completat cu un internat Scolar si un teren de sport prevãzut cu tribunã si vestiare, edificii la ridicarea cãrora si-au adus aportul si elevii Scolii, în orele de instruire practicã.
În anul Scolar 1977/1978 Liceului Industrial de Constructii Deva primeste numele de Liceul Industrial Nr. 4 Deva. Un moment important îl constituie anul Scolar urmãtor 1978/1979 fuzionarea Scolii Profesionale de Constructii cu Liceul Industrial Nr. 4 Deva.
Anul Scolar 1979 a însemnat pentru Liceul Industrial Nr. 4 Deva inaugurarea localului nou, cu sãli dotate cu mobilier modern, înnoind parcã si spiritul învãtãmântului. Tot în aceastã perioadã, cu sprijinul Trustului de Constructii Hunedoara ca întreprindere patronatoare, sunt finalizate lucrãrile la noul atelier Scoalã, acesta intrând în functiune în septembrie 1982 cu trei hale mari, specializate pe constructii, instalatii si mecanicã precum si douã platforme betonate pentru turnare elemente prefabricate.
Într-o perioadã de circa 10 ani Liceul Industrial Nr. 4 Deva s-a afirmat prin activitatea desfãsuratã pe toate planurile. Remarcabile sunt participãrile anuale la faza judeteanã si naþionalã la concursul pe meserii, elevii nostri întorcându-se cu premii si mentiuni. Pe de altã parte elevii nostri si-au adus o contributie deosebitã la ridicarea edificiilor socio-culturale si industriale ale Municipiului Deva si judetului Hunedoara, a vestiarelor de la sala de sport, ca si finalizarea lucrãrilor la hidrocentrala Râul - Mare Retezat si de la Canalul Dunãre - Marea Neagrã.
O colaborare de anvergurã si eficientã este colaborarea cu întreprinderea patronatoare, Trustul de Antreprizã Generalã pentru Constructii Montaj Hunedoara, mai ales începând cu ianuarie 1984 când maistrii si inginerii au fost transferati în cadrul acesteia.
Cu sprijinul TAGCMH, ca si prin autodotare, an de an baza de productie a liceului s-a dezvoltat, liceul dispune de o bazã de instruire practicã si tehnologicã proprie alcãtuitã din: 3 poligoane, o halã prefabricate constructii si o halã de instalaþii, 1 halã mecanicã pentru masini si utilaje, douã ateliere de mecanicã pentru lãcãtusãrie.
În cãutarea de solutii noi pentru integrarea pregãtirii tehnologice cu cea practicã s-au pus bazele poligonului tehnologic element de legãturã între realitatea procesului de productie din santier si activitatea din cabinetele de specialitate si instruirea practica în atelier.
Un moment de cotiturã a liceului a fost în perioada din decembrie 1989 - 1990 când evenimentele politice fierbinþi din istoria tãrii au deschis o nouã perspectivã în toate domeniile, inclusiv în învãtãmânt. S-a pus problema revenirii la liceele teoretice, astfel cã Liceul Industrial Nr. 4 Deva s-a schimbat în Liceul Teoretic Nr. 1 si Scoala Profesionalã Nr. 4.
În 1990-1992 evenimentele se petrec cu repeziciune, punându-si amprenta pe modul de organizare si denumirea scolii.
În 1990 Scoala Profesionalã Nr. 4 se transformã în Grup Scolar de Constructii Montaj. Din septembrie 1991 Liceul Teoretic Nr. 1 îsi schimbã numele în Liceul Teoretic Traian.
Din 1 septembrie 1994 cele douã institutii se vor separa ca locatie în Liceul Teoretic Traian si Grup Scolar de Constructii Montaj în clãdirea veche a liceului.
Se poate spune cã a fost un nou început, plecându-se cu o bazã materialã redusã la localul Scolii si atelier Scoalã, urmând ca celelalte dotãri din patrimoniu - internatul, cantina, baza sportivã, clubul, biblioteca - sã fie folosite în comun cu Liceul Teoretic Traian.
La 15 noiembrie 2001 Grup Scolar de Constructii Montaj - Deva îsi schimbã numele în Grup Scolar de Arte si Meserii „Ion Mincu” Deva.
În prezent sunt cuprinse în cadrul Grupului Scolar de Arte si Meserii „Ion Mincu” Deva urmãtoarele forme de învãtãmânt: liceu, curs de zi si seral, Scoalã profesionalã, Scoalã de arte si meserii, scoalã postlicealã, si începând cu anul Scolar 2001-2002, învãtãmânt fãrã frecventã.
De la 1 aprilie 2000 este afiliatã Grãdinita cu program normal nr. 7, cu 3 grupe de prescolari, care a functionat în localul Scolii.
Astfel s-a continuat pregãtirea elevilor în meseriile de constructor structuri, fierar-betonist, montator prefabricate, constructor finisor, instalator tehnico-sanitare si de gaze, mecanic pentru masini si utilaje folosite în constructii si la Scoala postlicealã, normator în constructii. Pe parcurs, ca urmare a solicitãrii pãrintilor si elevilor, paleta meseriilor s-a diversificat, introducându-se la Scoala profesionalã meseriile de tinichigiu-vopsitor auto, iar la liceu, începând cu anul Scolar 1995-1996, meseria de desenator tehnic pentru constructii, arhitectura, urbanism si amenajarea teritoriului.
Munca asiduã, de pregãtire a elevilor zi de zi, ca si efortul suplimentar pentru pregãtirea loturilor de elevi participanti la olimpiade si concursuri Scolare, au fost încununate de succes, elevii nostri obtinând premii si menþiuni la sesiunile de comunicãri stiinþifice,la concursul pe meserii, la diverse întreceri sportive si de orientare turisticã. De asemenea, rezultate bune si foarte bune s-au obtinut la examenele de absolvire si atestat în meserii, iar multi dintre absolvenþii nostri de liceu (un procent de 75%) au reusit la admiterea în învãtãmântul superior.
În sfera ariilor extracurriculare, activitatea desfãsuratã de elevii constructori este, de asemenea, cât se poate de bogatã. Sunt organizate la nivel de Scoalã multe actiuni cultural-educative si sportive, ca : balul bobocilor, concerte de colinzi si alte spectacole artistice, dezbateri si concursuri pe teme stiintifice si igienico-sanitare, întreceri sportive, excursii.
Actiuni de largã audientã si eficientã în rândul elevilor nostri au fost cele de tip campanie antialcool si campanie antidrog, intitulate „Implicatiile psihico-chimice ale consumului de alcool”, respectiv „Consumul de droguri si criminalitatea juvenilã”, din cadrul programului de consiliere privind efectele negative ale flagelurilor societãtii actuale asupra comportamentului si sãnãtãtii adolescentilor. O activitate demnã de consemnat este cea a revistei Scolare, apãrutã în martie 2001, sub denumirea „Provocãri adolescentine”, care chiar de la început de drum, a obtinut premiul III la concursul revistelor Scolare pe anul 2000-2001, faza municipalã.
Scoala promoveazã parteneriate Scolare cu Procuratura, Politia, Politia Sanitarã, Centrul Judetean de asistentã psiho-pedagogicã precum si cu numerosi agenti economici în vederea formãrii competentelor corespunzãtoare specializãrii propuse, gãsirii unui loc de muncã, pregãtirii pentru viatã si socializare.
Pe plan extern Scoala a beneficiat de un schimb de experienþã cu Institutul Tehnic de Telecomunicatii „Galileo Galilei” si Liceul Lingvistic „ Grazia Deledda” din provincia Liguria (Italia), urmând sã dezvolte un proict Scolar comenius prin A.N.Socrates.
Pe plan intern anual se desfãsoarã schimburi de experientã cu liceele de profil similar din Tg. Mures, Tg. Jiu si Craiova.
Grupul Scolar de Arte si Meserii „Ion Mincu” Deva desfãsoarã programul „A doua sansã” ce are ca obiectiv Scolarizarea persoanelor defavorizate.
Grupul Scolar de Arte si Meserii „Ion Mincu” Deva este autorizat sã desfãsoare cursuri de calificare în domeniul constructii.
|
![]() |